Εκδηλώσεις-Εκδρομές

Αναβίωση του Κλείδωνα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Σάββατο 21 Ιουνίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλοχωρίου "Η Λυγκηστίς" αναβιώνει στην Κεντρική πλατεία Μηλοχωρίου το έθιμο του Αγίου Ιωάννη του “ΚΛΕΙΔΩΝΑ”, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι. 

Ο Κλείδωνας είναι το έθιμο των κοριτσιών που ζητούν να μαντέψουν το τυχερό τους. Την παραμονή του Αη Γιάννη τα κορίτσια πηγαίνουν μια παρέα στα πηγάδια ή τις βρύσες της γειτονιάς από όπου παίρνουν μέσα σε πήλινο σκεύος το αμίλητο νερό. Την ώρα της μεταφοράς δεν μιλούν παρόλο που τα παλικάρια παραφυλάν στους δρόμους και προσπαθούν να κάνουν τις κοπέλες να μιλήσουν με διάφορα πειράγματα. Αν αυτό συμβεί, χάνεται η μαντική του “Κλείδωνα”. Όσο τα κορίτσια σεργιανούν με το αμίλητο νερό, αν ακούσουν κάποιο όνομα, προφητεία είναι για το ριζικό που η μοίρα τους φυλάει. “Το μελλοντικό τους ταίρι, το όνομα που τους μήνυσε ο Κλείδωνας θα φέρει”. Όταν φτάσουν στο σπίτι τοποθετούν το πήλινο δοχείο στην αυλή ή στο χαγιάτι και κάθε κορίτσι ρίχνει μέσα στο νερό ένα προσωπικό της αντικείμενο, πχ ένα κουμπί, κάτι που θα το αναγνωρίζει η ίδια. Μετά σκεπάζουν το δοχείο με το νερό, με ένα κόκκινο πανί και τ’ αφήνουν στην αστροφεγγιά ως το επόμενο πρωί και μέχρι να τελειώσει η λειτουργία στην εκκλησία. Πάνε λοιπόν, μετά τα κορίτσια στο δοχείο με το νερό σχηματίζουν ένα κύκλο γύρω του και αρχίζει το βγάλσιμο των σημαδιών ως εξής: Οι ποιητάρησες απαγγέλλουν ένα δίστιχο. Την ώρα της απαγγελίας ένα κορίτσι παίρνει μέσα από το δοχείο ένα σημάδι και το υψώνει. Όποια το αναγνωρίσει ως δικό της το παίρνει και φωνάζει “δικό μου”. Αν το δίστιχο είναι από τα ωραία, ξεσηκώνεται αλαλαγμός και δέχεται τα συγχαρητήρια των υπόλοιπων κοριτσιών για το τυχερό της. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να βγουν όλα τα σημάδια από το δοχείο. Τα δίστιχα που βγάζουν τα σημάδια τα λένε ριζικάρια περνάνε από γενιά σε γενιά.





Ψυχή & Σώμα» Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014



Συναυλία στην Κεντρική Πλατεία Μηλοχωρίου





Ένα μαγικό μουσικό ταξίδι υψηλής αισθητικής και συγκίνησης με πρωταγωνιστές της βραδιάς τον Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη σε μια εκρηκτική αδελφική συμμαχία, για μία και μόνο παράσταση που καταργεί τα καθιερωμένα μουσικά "σύνορα", οι δύο καλλιτέχνες επί σκηνής ερμηνεύουν τις τελευταίες τους συνθέσεις καθώς επίσης και γνωστά κομμάτια σε ένα σύγχρονο αμάλγαμα παράδοσης και εξέλιξης. Μια απρόβλεπτη μουσική συνεύρεση αρχέγονων και μοντέρνων ήχων που πλαισιώνεται από μια επίσης απρόβλεπτη εικαστική σκηνική εγκατάσταση. Μετά από δεκαπέντε χρόνια μουσικών σπουδών μελέτης και έρευνας στο Λονδίνο, τα δύο χαρισματικά αδέλφια, διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, έρχονται και μας ταξιδεύουν ως πολίτες του κόσμου στις μουσικές γειτονιές του κόσμου, αγκαλιάζοντας ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο έχοντας ως βασικά μέσα έκφρασης την ανθρώπινη φωνή και την ποντιακή λύρα.

Λίγα λόγια για τους αδελφούς Τσαχουρίδη

Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια.
Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 7 ετών και στα 16 κερδίζει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής. Το 1998 μεταβαίνει στο Λονδίνο για τις ακαδημαϊκές του σπουδές στο πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths) με διδακτορικό στη μουσική και το τραγούδι, κατόπιν χορήγησης υποτροφίας. Το πρώτο του δισκογραφικό βήμα γίνεται σε ηλικία 14 ετών ενώ το 2004 αρχίζει την συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα. Το 2005 βραβεύεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Λονδίνου για την εξαίρετη μουσική του προσφορά ως Έλληνας καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ τον Αύγουστο του 2006 αναλαμβάνει ως καλλιτεχνικός διευθυντής και σολίστας στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας και πρόεδρο την Λαίδη Μαρίνα Μαρξ. Ως σολίστας έχει λάβει μέρος σε masterclasses, όπερες, musicals, ηχογραφήσεις, κονσέρτα, παραστάσεις και φεστιβάλ εθνικής μουσικής ανά τον κόσμο αναδεικνύοντας κάθε φορά τη πολυμορφία της λυρικής του φωνής σε σημαντικά κέντρα πολιτισμού όπως: Royal Festival Hall, Ηρώδειο, Danforth Music Hall, Moscow Theatre, Saad Hall... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 ο Κωνσταντίνος είναι επισκέπτης βοηθός ερευνητή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ενώ από τον Φεβρουάριο του 2010 διδάσκει ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας της Ελλάδος.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια.

Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να παίζει την ποντιακή λύρα την οποία έμαθε από τον παππού του και στα 12 του κάνει την πρώτη του δισκογραφική ηχογράφηση. Σπούδασε εθνομουσικολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths) και κατέχει το πρώτο διδακτορικό παγκοσμίως που αναφέρεται στην ποντιακή λύρα, την προέλευση και τις μουσικές δυνατότητες του οργάνου. Το 2005 κερδίζει το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως σολίστας με τη ποντιακή λύρα συμμετείχε σε πάμπολλες ηχογραφήσεις, συναυλίες και φεστιβάλ, επιδεικνύοντας ένα πολύπλευρο ρεπερτόριο καθώς και μια σπάνια αυθεντικότητα δοσμένη με το δικό του μουσικό ηχόχρωμα. Έχει εμφανιστεί στα πιο σημαντικά θέατρα του Δυτικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής, σε παγκόσμια φεστιβάλ εθνικής μουσικής WOMAD και WOMEX και έχει συνεργαστεί με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του BBC καθώς και με συμφωνικές ορχήστρες όπως της Πράγας, Ουκρανίας, Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με τον Μίμη Πλέσσα. Εκτός από ποντιακή λύρα παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.


Μονοήμερη εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλοχωρίου ανακοινώνει μονοήμερη εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν στις 24 Φεβρουαρίου 2013. Θα ήταν τιμή για τον σύλλογο να έρθετε μαζί μας. Η αναχώρηση θα γίνει από την Κεντρική Πλατεία Μηλοχωρίου στις 08:30 το πρωί.


Τιμή Εισιτηρίου: 6 Euro


Δηλώσεις συμμετοχής: στην Κ. Τσουχνικά Σοφία  και
στο e-mail του συλλόγου που είναι
politistikossyllogosmhloxwrioy@hotmail.gr

Με εκτίμηση το

Διοικητικό Συμβούλιο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου